Kompostnik Eksenales

Eksena les Kompostnik je izdelan iz najkvalitetnejših materialov, ki mu dajejo zelo dolgo življenjsko dobo. Konstrukcijsko stabilnost kompostnika zagotavlja inox okovje. Kompostnik se polni na vrhu. Prazni pa se z odstranitvijo sprednje stranice. Oblika kompostnika je prilagojena obliki visoke grede Eksenales in z njo lahko tvori zaključeno celoto na vašem vrtu.

Eksena les Kompostnik se uporablja za kompostiranje odpadkov, ki nastanejo na vrtu in na ta način si lahko pridelamo lastni humus za vzgojo novih rastlin.

Naj vaše delo v vrtu postane užitek!

kompostnik

Izberite kompostnik, ki vam najbolj ustreza

KOMPOSTNIK EKSENALES PLUS

Vrhunski dodatek k vaši visoki gredi Plus!

kompostnik plus2
 • Dimenzija: 85 x 85 x 85 cm ali 105 x 105 x 100 cm.
 • Material: gladek slovenski macesen.
 • PVC čepkasta folija.
 • Inox okovje.
 • Notranjost oblečena iz filca iz naravne ovčje volne.
 • 4x zračni kanal fi 100mm zagotavlja prepih in hitro kompostiranje.

Redna cena: 328€

KOMPOSTNIK EKSENALES PREMIUM

Naj vaš vrt zablesti v Premium izvedbi!

kompostnik premium 2
 • Dimenzija: 100 x 100 x 121 cm
 • Material: profiliran slovenski macesen ali kostanj
 • PVC čepkasta folija
 • inox okovje
 • Notranjost oblečena iz filca iz naravne ovčje volne
 • 4x zračni kanal fi 100mm zagotavlja prepih in hitro kompostiranje

Redna cena: 601€

prednosti našega kompostnika

kompostnik

ZELO DOLGA življenJska doba!

Razvili in patentirali smo napreden inox mehanizem, ki zagotavlja stabilnost in trdnost. Prav tako smo razvili zaščito čel lesa, da les ne razpoka in strohni. Zaradi teh sistemov ter upoštevanju priporočil navodil uporabe ima naš kompostnik zelo dolgo življenjsko dobo.

Inovativna zaščita čel lesa

inovativna zaščita čel lesa, da les ne razpoka
in ne strohni

Ves čelni les je na naši visoki gredi zaščiten pred vremenskimi vplivi. S tem preprečimo ukrivljanje lesa, čelno pokanje in trohnenje.

Inox mehanizem

napreden inox mehanizem zagotavlja stabilnost

Naš inovativni sistem  za doseganje mehanske trdnosti konstrukcije ne uporablja lesnih vijakov ampak inox kotni profil in težav z mehansko togostjo kompostnika tudi na dolgi rok nimamo.

zračenje kompostnika

Cevi za zračenje omogočajo učinkovito in hitro kompostiranje

Pri montaži vam naša ekipa montira visoko gredo na EksenaLes podlago, ki je razvita posebej za naše visoke grede. Podlaga daje izdelku še večjo odpornost pred vlago in vremenskimi vplivi.

pvc folija

zaščiten s posebno čepkasto pvc-folijo

Notranjost kompostnika je zaščitena s čepkasto PVC-folijo, ki omogoča, da je les odmaknjen od zemlje. Z rednim mesečnim izpiranjem čepkaste folije bistveno podaljšamo življenjsko dobo kompostnika.

.

lastnosti kompostnika

– Oblika kompostnika zasleduje obliko naše visoke grede in tako tvorita estetsko celoto na vrtu.

– Izdelan je iz naravno obstojnih lesov sibirski macesen ali pa iz impregniranega bora ali duglazije, tako kot naša visoka greda. Naši materiali so profilirani. S tem omogočamo, da so konstrukcijski spoji po dežju, vedno osušeni in preprečijo trohnenje – gnitje – razpadanja les. Les je najbolj ranljiv na čelnih delih, saj tukaj voda najhitreje izpareva, zato les tam poka in se ukrivlja. Mi smo z našim konstrukcijskim detajlom ta čela zaščitili in preprečili pokanje in razpadanje lesa.

– Tudi kompostnik uporablja inox vezni material, kar daje kompostniku neskončno življenjsko dobo ob upoštevanju navodil za uporabo. Naš les je ujet v inovativni vezni material, ki preprečuje, da bi se kompostnik razpadel.

– Notranjost kompostnika smo oblekli z čepkasto foliji, da ločimo notranji del kompostnika, ki je namenjen kompostiranju – biološkem razkroju rastlin in na zunanji del, ki je namenjen konstrukcijski opori notranjega dela. Ker je les tudi rastlina je podvržena istemu načinu biološkega razkroja kot se dogaja v kompostniku, je za neskončne življenjske dobe kompostnika pomembno ta sta zunanji in notranji del kompostnika ločena.

– Ker kompostiranje – biološki razkroj rastli potrebuje za svoje razkroj kisik ga v kompostnik dovajamo po štirih perforiranih PVC kanalih, ki so nameščene na vogalih kompostnika vertikalno.

– Za uspešno kompostiranje so potrebni mikrobiološki organizmi za katere mi v našem kompostniku poskrbimo n način, da notranjost kompostnika oblečemo poleg čepkaste folije še z filcem iz naravne ovčje volne, ki da mikroorganizmom potrebne začetne pogoje za razvoj to je temperaturi in vlaga ( volna je naravni izolator in se hitro napoji z vodo in jo dolgo zadrži v sebi v koncentraciji, ki je primerna za razvoj mikroorganizmov.

– Sprednja stranica je po višini dvodelna in je vsak del možno ločeno odstraniti.

– Če imamo samo en kompostnik na vrtu, potem lahko odpiramo samo spodnji del sprednje stranice in iz kompostnika izkopamo že kompostiran material, med tem ko je na vrhu kompostnika še ne kompostiran material, malo pod njim pa material, ki je delno kompostiran.

– Seveda, pa je možno odstraniti tudi celo sprednjo stranico.

– V kolikor ga postavljamo na travnato površino potem ga postavimo na štiri točkovno postavljene betonske plošče velikosti 30x30x4cm. S tem preprečimo, da bi konstrukcijski les, ki tvori obod kompostnika prišel z stik z zemljo, ki bi povzročilo razkroj – trohnenje – gnitje – razpadanje konstrukcijskega lesa kompostnika.

– Če kompostnik postavimo na beton, asfalt…. Potem pa dno kompostika napolnimo z drenažnim gramozom v višino 10-15 cm in na ta način dosežemo, da seodvečna voda iz kompostnika redno in tekoče odcedi in pri tem ne ne prinaša na asfalt, beton… umazanijo iz notranjosti kompostika.